Кои ядки трябва да включим в хранителния си режим

almonds-gb6f408e77_1280
Facebook
Twitter
LinkedIn

Заради своето високо съдържание на мазнини, някога ядките са имали репутацията на храни, които трябва да се избягват ако човек е решил да влиза във форма. Това обаче наистина е било отдавна – горе-долу в същите „тъмни времена“, когато се е вярвало, че яденето на мазнини автоматично води до трупане на мазнини по тялото. През 80-те години на нашия век, тази заблуда дава сериозна начална засилка на принципа, че трябва да се консумират повече обезмаслени (и набъкани с химикали) продукти, както и питателни въглехидратни храни – един тренд, който в дългосрочен план се оказва катастрофален за здравословното състояние и хроничните проблеми с теглото на милиони американци и не малко европейци.

Към днешна дата значението на мазнините за стимулирането на метаболизма и укрепването на общото здравословно състояние е много по-добре разбрано. Известно е още, че редовното постъпване в организма на адекватни количества мононенаситени и дори наситени мазнини, подпомага поддържането на оптимални нива на тестостерон при мъжете ( повече ядки се характеризират именно с богато си съдържание на въпростите мононенаситени и наситени мазнини).


Не всички ядки обаче са създадени равни. Следващият път, когато се почувствате в настроение за нещо хрупкаво, засищащо и полезно, опитайте тези 5 вида ядки, които фигугират из менюто на най-известните фитнес треньори и модели.
 Може да ги похапвате като здравословна опция за снакс между основните хранения или да ги добавите към салати и печива. Бъдете сигурни – с това решение ще направите услуга не само на физиката, но и на сърцето си!

Бадеми

От всички видове ядки, бадемите са комлексни първенци по няколко хранителни показатели. Те са със значително съдържание на протеини и част от въглехидратите им са под формата на ценни фибри. Допълнителен плюс е, че техните мононенаситени мазнини, витамин Е и магнезий укрепват добре сърдечно-съдовата система. Изследвания в областта на диетиката пък стигат до заключението, че консумацията на бадеми може да съдейства за ефикасното изгаряне на мазнини. Участниците в изследване, които изяждали по 50 грама бадеми на ден, успели да намалят подкожните мазнини в областта на талията, корема и краката в сравнение с друга контролна група, която приемала същото количество калории, но под формата на сложни въглехидрати.

Хранителни стойности в 30 гр бадеми:

  • 164 калории
  • 6 гр протеини
  • 6 гр въглехидрати
  • 14 гр мазнини
  • 3 гр фибри


Орехи

Орехите са единствените ядки, които притежават в състава си прилични количества алфа-линоленова киселина (ALA) – растителната форма на омега-3 мастните киселини. Въпреки че алфа-линоленовата киселина е омега-3 мастна киселина, тя все пак трябва да бъде преобразувана в тялото до двете основни омега-3 форми (EPA и DHA), така че все пак ще ви се наложи да включите достатъчно риба или омега-3 суплементи в режима си, ако искате да достигнете задоволително насищане в организма си с тези полезни мазнини.

Орехите също така са известни със способността си да влияят положително върху функциите на сърцето. Те насърчават производството на азотен оксид в тялото, който е от критична важност за поддържането на еластичността и разширяването на кръвоносните съдове, както и за поддържането на здравословни нива на холестерол. Някои хора не харесват леко горчивият вкус на натуралните орехи. Апетитен начин за разрешаване на този проблем е да добавите орехите към чаша кисело мляко и после да сложите вътре и една лъжичка мед – така ще си забъркате перфектната, негорчаща фитнес закуска.

Хранителни стойности в 30 гр орехи:

185 калории
4 гр протеини
4 гр въглехидрати
19 гр мазнини
2 гр фибри

Фъстъци

Фъстъците са отличен източник на мононенаситени мазнини, които стимулират производството на тестостерон. Освен това, те съдържат по-големи количества протеини отколкото повечето други ядки. В същото време се отличават с малко въглехидрати, което ги превръща в едни от най-здравословните и полезни ядки, които може да похапвате. Написаното дотук горе-долу важи с еднаква сила и за фъстъчено масло, което често се използва при ниско въглехидратните диети като вкусна допълнителна благина.

Хранителни стойности в 30 гр фъстъци:

161 калории
7 гр протеини
14 гр мазнини
5 гр въглехидрати
2 гр фибри

Хранителни стойности в 2 супени лъжици фъстъчено масло:

190 калории
7 гр протеини
16 гр мазнини
6 гр въглехидрати
2 гр фибри

Бразилски орех

Бразилският орех е с по-голямо съдържание на мазнини и по-малко на въглехидрати, отколкото останалите ядки, като повечето от въглехидратите му са под формата на фибри. Това го превръща в чудесен вариан за здравословен снакс по време на ниско въглехидратни дни. Бразилският орех е заредени до горе със селен (около 90 микрограма в една ядка) – минералът, който подпомага фунциите на щитовидната жлеза, контролираща метаболизма. Освен това, селенът участва в работа на имунната система и е от ключово значение за поддържането на силата на мускулите. Яжте само по два бразилски ореха на ден и ще сте задоволили дневните нужди на тялото си от селен.

Хранителни стойности в 30 гр бразилски орех:

184 калории
4 гр протеини
19 гр мазнини
3 гр въглехидрати
2 гр фибри

Кашу

Заради своя вкус, кашуто е сред най-популярните и обичани ядки, макар че то съдържа по-малко здравословни мазнини (и следователни по-малко калории) в сравнение с другите ядки. Кашуто същота така е с по-високо съдържание на въглехидрати от събратята си, като само 1 грам са под формата на фибри. За сметка на това, кашуто се отличава с много прилично съдържание на протеини, така че помнете това, когато избирате следващите си ядки за здравословен снакс.

Хранителни стойности в 30 гр кашу:

157 калории
5 гр протеини
12 гр мазнини
9 гр ядки
1 гр фибри